Η καστανιά

ανήκει στην οικογένεια Fagaceae στο γένος Castanea. Στην Ελλάδα το είδος που επικρατεί είναι η Ευρωπαϊκή καστανιά (Castanea Sativa Miller).

App

Είναι δένδρο φυλλοβόλο, αιωνόβιο και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 25-30 μ. Καλλιεργείται κυρίως για τους καρπούς της, τα κάστανα, τα οποία καταναλώνονται φρέσκα, βραστά ή και ψητά, ως υλικό ζαχαροπλαστικής αλλά και ως τροφή αγροτικών ζώων.

Τα κάστανα παράγονται μέσα σε ένα αχινώδες περίβλημα (αχινός) το οποίο περιέχει συνήθως 1-3 κάστανα. Το μέγεθος τους εξαρτάται από την ποικιλία, την άρδευση αλλά και τη λίπανση των δένδρων. Το περικάρπιο του καρπού είναι σκούρο καφέ-κόκκινο με σκουρόχρωμες ραβδώσεις από την κορυφή ως τη βάση του καρπού. Η συγκομιδή τους αρχίζει, αφού σχισθεί ο αχινός, από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως και τις αρχές του Νοεμβρίου, ανάλογα με την ποικιλία και τις εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.

Το κάστανο

Το κάστανο είναι ένα πολύ σημαντικό διατροφικό φυτικό προϊόν. Σε αντίθεση με τους άλλους ξηρούς καρπούς, μπορεί να χαρακτηριστεί ως αμυλούχος καρπός και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα, γι’ αυτό η θρεπτική του αξία μπορεί να συγκριθεί περισσότερο με αυτή των δημητριακών.

App

Το κάστανο έχει μεγάλη αντιοξειδωτική δράση λόγω της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη C ,η οποία λόγω της θερμοαντοχής που παρουσιάζει, παραμένει διαθέσιμη σε όλες τις μορφές κατανάλωσης του, όπως φρέσκο, βραστό και ψητό. Περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι ευνοϊκές για την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος αλλά και το μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών.

Επιπλέον, αποτελεί σημαντική πηγή μετάλλων και φυτικών ινών που μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Τέλος, η απουσία γλουτένης το καθιστά σήμερα ως ένα πολύ δημοφιλές συστατικό για τη δημιουργία τροφών χωρίς γλουτένη.